Go Back   DODGE RAM FORUM - Dodge Truck Forums > Dodge Ram Generations Forum > 1st Gen : 1981 - 1993 > Engine & Performance


Engine & Performance

Really Need some help!


This is a discussion on Really Need some help! within the Engine & Performance forums, part of the 1st Gen : 1981 - 1993 category!
First time on the forum, not knowing what I did but my pick up is having issues now. For start ...


Sponsored By: Moe's Performance
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 11-28-2016, 06:56 AM   #1 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Nov 2016
Age: 31
Posts: 3

Ram Year: 1991
Engine: 5.2 l
Default Really Need some help!
First time on the forum, not knowing what I did but my pick up is having issues now.

For start its 1991 w150 5.2l TBI carb.

Ok so my pick was smoking when starting up then goes away after running a while. So I figured the valve seal were leaking. So I changed the seals on the driver side while doing the hose I thought was from the AC was in the way. So I took off the pump and hose. Them went on my way doing the seal. Got the passenger side and there was another hose and went the header. Weird took it off too. The other end went towards the rear of the truck and was cut and folded. So changed the seals. Plugged the vacuum hoses and started the truck. Boy does it run rough. Spitting and sputtering. So checking things out I noticed that I had broke vacuum lines where the three solenoids meet and I think I fixed them. Truck is still not liking it. So I don't know were to start. Come to find out it wasn't the a/c pump but a smog pump. Should I try reverse all the cut pipes and put the pump back on. It didn't have belt on to start with?


Sponsored Ad
Register to remove this ad.
Mckinleyw150 is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2016, 11:49 AM   #2 (permalink)
 
crazzywolfie's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: under the truck
Posts: 13,700

Ram Year: 81 93
Engine: 5.2
Default
you may possibly want to look for more vacuum leaks or check the computer to see what codes it is possibly seeing. the emissions stuff being disconnected should not make it run rough immediately. if anything it might cause issues when hot.

ON-BOARD DIAGNOSTICS Dodge OBD1 Pre 96

1. Cycle the ignition key ON-OFF-ON-OFF-ON within 5 seconds. To cycle the ignition key ON means to turn it only as far as it takes to get the radio to come on. It does not mean to turn the engine on.

2. Count the number of times the "check engine" lamp on the instrument panel flashes on and off. The number of flashes represents the code. There is a slight pause between the flashes representing the first and second digits of the code. Longer pauses separate individual codes. For example, flash-flash-flash [pause] flash-flash represents the code 32.

A code of "55" represents end of error codes. If this is all you get then no error codes are stored in the computer. This is the normal condition

CODE Description of Trouble Code
11 Timing belt skipped 1 tooth or more from initial learned value, Intermittent loss of either camshaft or crankshaft position sensor, No crank reference signal detected during engine cranking
12 Direct battery input to PCM was disconnected within the last 50 key-on cycles (normal)
13 No change in MAP from start to run
14 MAP sensor voltage too low
15 No vehicle speed sensor signal
17 Closed loop temp not reached or engine cold too long
21 02s sensor problem (oxygen sensor), upstream or down stream
22 Engine coolant temp sensor out of range
23 Intake air temp sensor out of range
24 Throttle Position sensor out of range
25 Idle air control motor circuits, target idle not reached (+/- 200),vacuum leak found
27 Injector control circuit
31 Evap purge flow monitor failure or evap solenoid circuit
32 EGR system failure
33 A/C clutch relay circuit
34 Speed control Solenoid circuits
35 Rad Fan control relay circuit
37 Torque converter clutch solenoid CKT or park/neutral switch failure
41 Generator field not switching properly
42 Fuel pump relay control ckt, Auto shutdown relay control ckt, No ASD relay output voltage at PCM, Fuel level sending unit volts out of range, Fuel level unit No change over miles
43 Multiple/ single cylinder misfire
44 Battery temp sensor volts out of range
45 Overdrive solenoid shorted or open (automatic transmission only)
46 Charging system voltage too high
47 Charging system voltage too low
51 Fuel system lean
52 Fuel system rich
53 Internal control failure
54 No Cam signal at PCM
55 End of error messages (If you get this only, no errors were found)
62 PCM failure SRI mile not stored
63 PCM Failure EEPROM write denied
64 Catalytic Converter Efficiency Failure
65 Power steering switch failure


__________________

81 dodge d150 custom long box 318 670CFM Holley Street Avenger Carb
89 RamCharger 4x4 318/727/3.21 on 33's
93 ramcharger 318 FI 2wd
crazzywolfie is online now   Reply With Quote
Old 11-28-2016, 01:23 PM   #3 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Nov 2016
Age: 31
Posts: 3

Ram Year: 1991
Engine: 5.2 l
Default thank you for your reply
thank you for your reply I give it a shot and see what I get
Mckinleyw150 is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2016, 08:17 AM   #4 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Nov 2016
Age: 31
Posts: 3

Ram Year: 1991
Engine: 5.2 l
Default This is what i got
This is what I got with the codes12,33,36,31,17 any ideas?
Mckinleyw150 is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2016, 02:43 PM   #5 (permalink)
 
crazzywolfie's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: under the truck
Posts: 13,700

Ram Year: 81 93
Engine: 5.2
Default
does the top rad hose get hot at all after running? you may want to doubt check for a vacuum leak or something. it sounds like you might have possibly knocked something loose when pulling out the emissions pipes


__________________

81 dodge d150 custom long box 318 670CFM Holley Street Avenger Carb
89 RamCharger 4x4 318/727/3.21 on 33's
93 ramcharger 318 FI 2wd
crazzywolfie is online now   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


<




GM Truck Forum
Ford Raptor Forum
Chevy Tahoe Forum
Chevy Cobalt Forum
Chevy Camaro Forum
Toyota FJ Cruiser Forum
Ford Truck Forum
88-98 GM Truck Forum
73-87 Gm Truck Forum
Ford Expedition Forum
Chevy Equinox Forum
Chevy Cruze Forum
Jeep Liberty Forum
Jeep Forum
Dodge Ram SRT10 Forum
Chrysler 200 Forum
Scion xD Forum
Scion xB Forum
Dodge Challenger Forum
SRT Forum
Nissan Titan Forum
Buick Enclave Forum
Cadillac Forum
Cadillac XTS Forum