Go Back   DODGE RAM FORUM - Dodge Truck Forums > Dodge Ram Generations Forum > 4th Gen : 2009 - Present > Interior


Interior

Tow/Haul & Traction Control Button Issue


This is a discussion on Tow/Haul & Traction Control Button Issue within the Interior forums, part of the 4th Gen : 2009 - Present category!
Hello everyone, first time poster here. I just bought myself a 2013 Ram R/T and I'm having an issue where ...


Like Tree1Likes

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 02-20-2016, 11:38 PM   #1 (permalink)
Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Los Angeles
Age: 24
Posts: 82

Ram Year: 2013
Engine: 5.7L Hemi
Default Tow/Haul & Traction Control Button Issue
Hello everyone, first time poster here.

I just bought myself a 2013 Ram R/T and I'm having an issue where my traction control and tow/haul switch are not working. I am thinking they might be unplugged from behind since there is no backlight when my lights are on. Any suggestions? Thanks!


Sponsored Ad
Register to remove this ad.
ozzy_rt is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2016, 11:44 PM   #2 (permalink)
 
jwheeler's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Oct 2014
Location: Washington
Posts: 1,494

Ram Year: 2010
Engine: Hemi 5.7
Default
You could remove the bezel and see if they are plugged in


Sent from my iPhone using Tapatalk
jwheeler is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2016, 01:07 AM   #3 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Nov 2015
Location: East Hartford CT
Age: 41
Posts: 312

Ram Year: 2011
Engine: Hemi 5.7
Default
^^^what he said^^^. Also double check ALL of the fuses to make sure you don't have a blown one.


__________________
Some people just need a high five. In the head. With a chair

2011 Bighorn QC 4x4
2009 HD Roadglide
Rlaf75 is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2016, 09:15 PM   #4 (permalink)
Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Los Angeles
Age: 24
Posts: 82

Ram Year: 2013
Engine: 5.7L Hemi
Default
Thanks guys, will do! But by any chance would you guys have a link on how to disassemble the console because i cant seem to find it anywhere
ozzy_rt is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2016, 09:31 PM   #5 (permalink)
 
txcobowhunter's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Sep 2015
Location: Cabool, MO.
Posts: 195

Ram Year: 2016 SSV
Engine: Hemi 5.7
Default
Here is a video about upgrading the radio. It shows you how to remove the bezel.

Warning: If you are running the uconnect 3.0, this video will put the mod in your head to upgrade to a better unit.

https://www.youtube.com/watch?v=HIxubC9hxt8
JesterTA likes this.


__________________
Mod List: Cabin Air Filter, AVS Visors, De badged, Re badged, Husky liners, Bakflip MX4, DeZee tailgate assist, Rough Country 12" Dual row light bar, Rough Country 3" light pods in rear bumper, Rear Seat mod, Moto Metal 17x9 wheels, Amp-Research Power Steps, Amp Bed Step.
txcobowhunter is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2016, 03:20 PM   #6 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 25

Ram Year: 2016 Ram 2500 Tradesman
Engine: Cummins 6.7
Default
I disconnected the blue connector from my BCM during my remote start install last week and THOUGHT I had it seated completely and locked down, but I did not. I went for a drive the next day and my tow haul, exhaust brake, and traction control buttons were all dead. Once I seated the plug into the BCM properly they worked. Have you done any electrical accessory installs lately or been up under the dash?
bootlegfab is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2016, 12:12 AM   #7 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Dec 2016
Posts: 1

Ram Year: 2013
Engine: Hemi 5.7
Default
I'm having the same issue. I pulled the bezel off and all connections are tight, and all fuses appear to be good.
NSParamedic is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2016, 01:57 AM   #8 (permalink)
Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Los Angeles
Age: 24
Posts: 82

Ram Year: 2013
Engine: 5.7L Hemi
Default
Actually I think I found my problem. I pulled the console covers off and unplugged that module. I found that it only had 3 pins coming out and from my basic wiring knowledge, its power ground and illumination (red, black, orange). There is multiple wires on the plug but only those 3 pins on the module. Im sure thats my issue. Did you check the back and see how many pins are coming out of it??
ozzy_rt is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2017, 03:17 PM   #9 (permalink)
Member
 
Join Date: Dec 2016
Age: 29
Posts: 31

Ram Year: 2015
Engine: Hemi 5.7
Default
i just started to have this issue after a audio system install and now the traction control and tow/haul switches don't work. i also removed to double check the connections and they are properly connected. has anyone else had this issue ?
almjr87 is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2017, 09:42 AM   #10 (permalink)
 
bighorn2014's Avatar
Junior Member
 
Join Date: Oct 2015
Age: 35
Posts: 26

Ram Year: 2014
Engine: Hemi 5.7
Default
So my tow/haul , traction control , AND 4x4 lights don't work and I can't engage 4wd due to this. Last night I installed led headlights and fog lights but they came with a module for each light to allow them to work with my '14 ram 1500. Also check engine light is on. Any thoughts on which fuse number to check? I didn't have my dash apart for this so it can't be a connector. Fuse makes more sense doesn't it!


Sent from my iPhone using Tapatalk
bighorn2014 is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
traction control shane1981 Engine & Performance 2 02-03-2016 10:09 PM
tow/haul button reek Towing & Hauling 7 09-19-2015 11:26 PM
LSD vs Traction Control PCT Lifted 13 07-16-2015 10:50 PM
Tow/haul button Blackout 6.4 Engine & Performance 36 09-10-2014 11:04 AM
Traction/Tow Haul Ray662 General Discussions 10 06-11-2014 08:00 PM

<




GM Truck Forum
Ford Raptor Forum
Chevy Tahoe Forum
Chevy Cobalt Forum
Chevy Camaro Forum
Toyota FJ Cruiser Forum
Ford Truck Forum
88-98 GM Truck Forum
73-87 Gm Truck Forum
Ford Expedition Forum
Chevy Equinox Forum
Chevy Cruze Forum
Jeep Liberty Forum
Jeep Forum
Dodge Ram SRT10 Forum
Chrysler 200 Forum
Scion xD Forum
Scion xB Forum
Dodge Challenger Forum
SRT Forum
Nissan Titan Forum
Buick Enclave Forum
Cadillac Forum
Cadillac XTS Forum