Go Back   DODGE RAM FORUM - Dodge Truck Forums > Dodge Ram Generations Forum > 2nd Gen : 1994 - 2002 > Tech Info


Tech Info

46RE Issues (SHOCKER)


This is a discussion on 46RE Issues (SHOCKER) within the Tech Info forums, part of the 2nd Gen : 1994 - 2002 category!
hello, my apologies for not first stopping into the introduce ourself section but ill get to that soon enough. right ...


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-08-2016, 05:05 PM   #1 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 2

Ram Year: 1993 Ram W350 Dually
Engine: 5.9 Magnum
Default 46RE Issues (SHOCKER)
hello, my apologies for not first stopping into the introduce ourself section but ill get to that soon enough. right now, i need some dodge transmission and PCM expertise. Ive got a customers 1997 ram 1500 that we swapped trannys in due to a failure of the original. Blew a cooler line aaaaannnnnddddd continued to drive it. anyway! got a rebuilt trans with a stage one shift kit, as per customers request, and i am having issues with the truck shifting into overdrive leaving from a stop. i can watch it physically shift into overdrive from first on my live data scanner. governor pressure and duty cycle are all where they need to be. HERES THE DEAL! i had issues with the OSS reading crazy speeds so we took care of it and got it back to where it needs to be. however the vehicle even when stopped, will read a vehicle speed that will jump around from 2-400 mph. i believe this is where my issue is coming from however i dont know where or how to sort it out. there WAS welding done on the truck without the battery disconnected so stray voltage IS a possibility, however we swapped in a known good PCM and had no luck. so the original PCM is not damaged. the OSS wiring and sensor test ok and read properly on the diagnostic scanner. testing the mechanical sensor (on the transfer case which runs off of the plastic pinion gear) the harness to it is sending 5.13 volts on the supply wire and is ALSO sending 3.1-4.9 volts on the signal line with the key on.. not an expert in 3 wire sensors but that seems strange to have voltage coming IN on the signal wire. any ideas would be much appreciated. ive run out of alleys to try to troubleshoot. THANKS!!


Sponsored Ad
Register to remove this ad.
93ramW350GASR is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2016, 05:37 PM   #2 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 2

Ram Year: 1993 Ram W350 Dually
Engine: 5.9 Magnum
Default
Update: even with the sensor completely removed from the vehicle im STILL getting a vehicle speed reading... so it has to be a circuit issue at this point? i should also mention i have no tach and an erratic speedometer
93ramW350GASR is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2016, 11:23 PM   #3 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Feb 2016
Location: Lansing, Michigan
Age: 22
Posts: 1,288

Ram Year: 2001 1500 Sport with enough electrical modifications to make your head spin
Engine: Magnum 360
Default
The truck probably has at least rear wheel ABS. The speed sensor from the differential goes to the ABS module, if that is the sensor that is reading voltage on the signal, i would suspect the ABS module. I don't believe the PCM receives and vehicle speed readings, even on trucks with a trans speed sensor in addition to the rear diff sensor. I think its the CTM that gets that signal, maybe the IC itself. If it has ABS, id check that first. You should be able to see if that is where the error is starting by just unplugging it and seeing if that speed reading drops to zero.

I cant remember if 97 has two or just one speed sensor.
dudeman2009 is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2016, 04:58 PM   #4 (permalink)
 
DodgeTx's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Apr 2015
Location: San Antonio
Posts: 608

Ram Year: 2000
Engine: 5.9L
Send a message via Skype™ to DodgeTx
Default
That rear diff spead sensor can cause O/d issues as well I've read elsewhere. Also check the speed sensor on the tranny. They can be obtained online for less than $30 for both.
DodgeTx is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2016, 07:27 AM   #5 (permalink)
 
dapepper9's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Feb 2013
Location: Iowa/Nebraska Border
Age: 21
Posts: 4,692

Ram Year: 2001
Engine: 5.9L V8
Default
What do you know about the replacement trans? Is it used, reman, etc


__________________


2001 Ram 1500 QCSB, 2" HBS level 285/70/17 Toyo OpenCountry AT2s, M1 2bbl, F&B 52x55mm TB, Pacesetter Longtube headers, CarvenTR, M1 91 Octane canned tune by FlyinRyan, 4.56 gears+Eaton TrueTrack remote start, HS 1.7 RRs, Custom RetroFit 6500K HID
dapepper9 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Shocker Hitch - Anyone ever used one? Hemi450hp Towing & Hauling 22 09-11-2016 09:41 AM
46re issues! adamde09 Tech Info 14 02-04-2016 04:23 PM
46re issues! adamde09 General Discussions 9 01-31-2016 09:11 PM
Trans problems...shocker! jordanq10 General Discussions 3 07-14-2015 09:22 PM
Shocker Hitch smiley3303 Towing & Hauling 14 10-19-2012 09:49 PM

<




GM Truck Forum
Ford Raptor Forum
Chevy Tahoe Forum
Chevy Cobalt Forum
Chevy Camaro Forum
Toyota FJ Cruiser Forum
Ford Truck Forum
88-98 GM Truck Forum
73-87 Gm Truck Forum
Ford Expedition Forum
Chevy Equinox Forum
Chevy Cruze Forum
Jeep Liberty Forum
Jeep Forum
Dodge Ram SRT10 Forum
Chrysler 200 Forum
Scion xD Forum
Scion xB Forum
Dodge Challenger Forum
SRT Forum
Nissan Titan Forum
Buick Enclave Forum
Cadillac Forum
Cadillac XTS Forum