Go Back   DODGE RAM FORUM - Dodge Truck Forums > Dodge Ram Generations Forum > Dodge Ram Cummins Diesel Forum > P Pump


P Pump

electrical issue?


This is a discussion on electrical issue? within the P Pump forums, part of the Dodge Ram Cummins Diesel Forum category!
i have a 94 12V and now that its getting colder in illinois the truck is just starting to show ...


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-24-2011, 10:38 AM   #1 (permalink)
 
Montgomery Farms's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 97

Ram Year: 1994
Engine: 5.9L Cummins
Default electrical issue?
i have a 94 12V and now that its getting colder in illinois the truck is just starting to show signs of hard starting but im not too concerned about that. after i start it, it seems like something is flipping on and off. voltmeter will pull down a long way for a second or two then hop right back up. it will do this about every 10 seconds and it cant be good... im not sure what would be turning on and off though... iv changed about every setting in the cab. (ac, defroster, etc.) and it still will do it. it stops as it gets warmed up and i get down the road a ways. it just has to be hard on the alternator or something!

Thanks for any help!
-Austin


Sponsored Ad
Register to remove this ad.


__________________
'94 2500 Cummins! NV4500 5spd, 3.55's DDP STAGE 2 75HP INJECTORS Fuel Plate and silencer ring gone with starwheel cranked and 18* of timing.. homemade 6" stack Guages(boost pyro and trans temp)! More to come....
Montgomery Farms is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2011, 01:24 PM   #2 (permalink)
 
ramhunter9's Avatar
Supporting Member
 
Join Date: Jun 2010
Name: Dave
Posts: 24,508

Ram Year: 2012
Engine: P-Star Jeep Wrangler
Default
Bring it by the house one of these nights so I can see it . We will check the voltage ect In the mean time these guys will give you some tips on what to look for .
ramhunter9 is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2011, 01:28 PM   #3 (permalink)
 
Mopar1973Man's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: New Meadows, Idaho
Name: Michael
Age: 46
Posts: 825

Ram Year: 1996, 2002
Engine: 1996 Dodge 1500 (V8-5.9L) & 2002 Dodge Ram 2500 (5.9L Cummins)
Default
Don't sweat it... Totally normal... It the grid heaters. The pull over 195 Amps during post starting. Everytime they come on the alternator is fighting to keep up with its small 120A supply and can't so the voltage on the gauge falls and the lights dim. Like I said totally normal.

Mopar1973Man's Dodge Cummins Articles - Grid Heater


__________________
2002 Dodge Ram 2500 (Cummins Diesel) -=- 1996 Dodge Ram 1500 (5.9L Magnum)
Mopar1973Man is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2011, 01:54 PM   #4 (permalink)
 
ramhunter9's Avatar
Supporting Member
 
Join Date: Jun 2010
Name: Dave
Posts: 24,508

Ram Year: 2012
Engine: P-Star Jeep Wrangler
Default
Well there ya go ^ Mountain man comes threw ... Michael might me calling you today UPS is dropping of my BD turbo
ramhunter9 is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2011, 08:43 PM   #5 (permalink)
 
Montgomery Farms's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 97

Ram Year: 1994
Engine: 5.9L Cummins
Default
Thanks Mountain Man! it makes sense now that i think about it lol.


__________________
'94 2500 Cummins! NV4500 5spd, 3.55's DDP STAGE 2 75HP INJECTORS Fuel Plate and silencer ring gone with starwheel cranked and 18* of timing.. homemade 6" stack Guages(boost pyro and trans temp)! More to come....
Montgomery Farms is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2011, 10:39 AM   #6 (permalink)
 
ramhunter9's Avatar
Supporting Member
 
Join Date: Jun 2010
Name: Dave
Posts: 24,508

Ram Year: 2012
Engine: P-Star Jeep Wrangler
Default
Now tell us how your injector swap went on the 12v
ramhunter9 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
cummins cold start, hard starting in cold


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
First post - Need electrical help sadlesor Tech Info 13 10-06-2011 05:07 PM
possible electrical issue.... Bad Habit Interior 5 07-16-2011 12:50 AM
trans Line pressure mod electrical question Redtruck-VA General Discussions 0 01-05-2011 05:53 AM

<




GM Truck Forum
Ford Raptor Forum
Chevy Tahoe Forum
Chevy Cobalt Forum
Chevy Camaro Forum
Toyota FJ Cruiser Forum
Ford Truck Forum
88-98 GM Truck Forum
73-87 Gm Truck Forum
Ford Expedition Forum
Chevy Equinox Forum
Chevy Cruze Forum
Jeep Liberty Forum
Jeep Forum
Dodge Ram SRT10 Forum
Chrysler 200 Forum
Scion xD Forum
Scion xB Forum
Dodge Challenger Forum
SRT Forum
Nissan Titan Forum
Buick Enclave Forum
Cadillac Forum
Cadillac XTS Forum