Fan Clutch Won't Disengage

Discussion in 'Engine & Performance' started by Blue_Smoke13, Jan 7, 2017.

Sponsored By: Moe's Performance
  1. Blue_Smoke13

    Blue_Smoke13 Junior Member

    Posts:
    9
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Jan 7, 2017
    Ram Year:
    2005
    Engine:
    4.7 Magnum
    Yesterday I replaced the Water Pump and Fan Clutch on my '05 4.7.

    At idle, everything sounds fine. When driving it's a different story. When the engine hits >2500 RPMs, sounds like I'm in the cockpit of a C-130. There is loss of power, and fan speed seems to be dependent on engine RPM, regardless of the gear or temperature. New Fan Clutch is stiff while cold.

    What steps do I need to take to correct this issue?
     
  2. MarkV

    MarkV Senior Member

    Posts:
    1,234
    Likes Received:
    482
    Joined:
    Nov 24, 2014
    Location:
    Ontario, Canada
    Ram Year:
    2003
    Engine:
    4.7 Magnum V8 NOW with Moose Power
    Might be a bad fan clutch....

    Sent from my SM-G900F/T/I/M/P/W8 using Tapatalk
     
  3. Blue_Smoke13

    Blue_Smoke13 Junior Member

    Posts:
    9
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Jan 7, 2017
    Ram Year:
    2005
    Engine:
    4.7 Magnum
    I pulled the fan Assembly off, and the jet in my driveway disappeared.

    New felt a little stiffer than the old, not a huge difference. I think the thermostat on the fan wasn't engaging. Swapped the new one out for old and returned it.

    Problem solved for now, I guess.
     

Share This Page