2018 4C UAS Radio Screen Off Center

Disclaimer: Links on this page pointing to Amazon, eBay and other sites may include affiliate code. If you click them and make a purchase, we may earn a small commission.

WileECoyote

Member
Joined
Mar 5, 2019
Posts
34
Reaction score
21
Location
Charlotte, NC
Ram Year
2018
Engine
HEMI 5.7
I installed a 8.4 UAS radio a few weeks ago and a few other goodies in my truck. I've noticed the screen is off center and some of the buttons on the left side are off the edge of the screen. I have had it apart and back together 20 times looking for ways to 'shift' it to the right with no luck. I've also scoured the forums looking for answers with no luck.

Has anyone encountered this issue? Any way to fix?


PXL_20240320_125617607.MP.jpg
 

tron67j

Senior Member
Joined
Oct 14, 2019
Posts
3,023
Reaction score
3,206
Location
Maryland
Ram Year
2018
Engine
6.4 Hemi
With bezel off, what are the widths of the black space on each side? The screens are replaceable, it is possible a new screen was installed on the radio and not exactly centered somehow, but admit I didn't think that was possible. Take some really good pictures close up of each side with bezel off and measurement tool on each side. Maybe someone who has replaced the screen can help. Good luck.
 

Atcer2018

Senior Member
Military
Joined
Aug 10, 2019
Posts
1,240
Reaction score
1,855
Location
Virginia
Ram Year
2018
Engine
3.6
That’s messed up for sure. I’ve never tried this but supposedly you can get into the “engineering menu” of the radio by turning the ignition on or starting the vehicle then hold the driver side temp up and down buttons simultaneously for 10 seconds. Maybe in that menu there is a reset or an adjustment. I would think there is a service menu that radio repair shops can access to be able to adjust the X and Y axis of the screen like a TV or computer monitor.
 

SitKneelBend

Senior Member
Military
Joined
Jan 8, 2015
Posts
9,241
Reaction score
5,019
Location
St. Louis
Ram Year
2014
Engine
3.6 Pentastar
I installed a 8.4 UAS radio a few weeks ago and a few other goodies in my truck. I've noticed the screen is off center and some of the buttons on the left side are off the edge of the screen. I have had it apart and back together 20 times looking for ways to 'shift' it to the right with no luck. I've also scoured the forums looking for answers with no luck.

Has anyone encountered this issue? Any way to fix?


View attachment 539783
Do you have a picture of the whole radio outside of the dash (not installed)? A picture with the bezel off might help too.

Also, before taking anything apart give the driver's side of the screen bezel a good push to make sure it's fully clipped in/seated if you haven't already
 
OP
OP
WileECoyote

WileECoyote

Member
Joined
Mar 5, 2019
Posts
34
Reaction score
21
Location
Charlotte, NC
Ram Year
2018
Engine
HEMI 5.7
Thank you all for the replies!

@tron67j, I replaced the screen when I got the radio with this one -> https://www.ebay.com/itm/375226428291. I just realized its for a UAQ instead of a UAS, not sure if that matters? The screen itself is easy to install and cannot be slid one way or another, its tight.

@Atcer2018, I tried the defrost, temp up & down menu, I didn't see any options to adjust :(

@SitKneelBend, See the pictures attached. The bezel and coverings are kind of fool proof, I didn't see anything out of alignment.

I think my next step might be to try a UAS specific screen. Thanks again for the input guys, it at least confirms I'm not crazy :)
 

Attachments

  • PXL_20240322_133925636.MP.jpg
    PXL_20240322_133925636.MP.jpg
    104.8 KB · Views: 15
  • PXL_20240322_133942670.MP.jpg
    PXL_20240322_133942670.MP.jpg
    128.4 KB · Views: 16
  • PXL_20240322_134748885.MP.jpg
    PXL_20240322_134748885.MP.jpg
    139.3 KB · Views: 14
  • PXL_20240322_134838845.MP.jpg
    PXL_20240322_134838845.MP.jpg
    93.4 KB · Views: 14
  • PXL_20240322_134853409.MP.jpg
    PXL_20240322_134853409.MP.jpg
    75.2 KB · Views: 15
  • PXL_20240322_134922456.MP.jpg
    PXL_20240322_134922456.MP.jpg
    86.9 KB · Views: 15
  • PXL_20240322_134928090.jpg
    PXL_20240322_134928090.jpg
    88.6 KB · Views: 14
  • PXL_20240322_135227254.MP.jpg
    PXL_20240322_135227254.MP.jpg
    95.8 KB · Views: 15
  • PXL_20240322_135232076.MP.jpg
    PXL_20240322_135232076.MP.jpg
    108.2 KB · Views: 14
  • PXL_20240322_135309756.MP.jpg
    PXL_20240322_135309756.MP.jpg
    114.4 KB · Views: 15
  • PXL_20240322_135347593.MP.jpg
    PXL_20240322_135347593.MP.jpg
    103 KB · Views: 16

tron67j

Senior Member
Joined
Oct 14, 2019
Posts
3,023
Reaction score
3,206
Location
Maryland
Ram Year
2018
Engine
6.4 Hemi
Looking at the left and right side photos it appears that the icons are not centered on the screen itself. I don't know what the difference is between a UAQ and a UAS screen, but perhaps there is some difference. The best I could say is that the screen you have is either not the right one or is defective. Try getting a replacement screen and put that on and see what happens. Regarding trying to adjust temperature and things on your screen, my setup is a little more basic, when I turn my heat adjustment knob one way or the other the temperature icon on the screen will show up and the pointer will move more towards red or blue. But I can't actually adjust my temperature from the screen, which is okay. I really didn't care about that. When I did my 8.4 upgrade it was solely to be able to use my Android auto for the maps on the screen. I just wanted the larger image, I didn't care about all the functionalities. So it may be that your system is set up the same way where you can't adjust from the screen, you have to use your knobs.
 

SitKneelBend

Senior Member
Military
Joined
Jan 8, 2015
Posts
9,241
Reaction score
5,019
Location
St. Louis
Ram Year
2014
Engine
3.6 Pentastar
Thank you all for the replies!

@tron67j, I replaced the screen when I got the radio with this one -> https://www.ebay.com/itm/375226428291. I just realized its for a UAQ instead of a UAS, not sure if that matters? The screen itself is easy to install and cannot be slid one way or another, its tight.

@Atcer2018, I tried the defrost, temp up & down menu, I didn't see any options to adjust :(

@SitKneelBend, See the pictures attached. The bezel and coverings are kind of fool proof, I didn't see anything out of alignment.

I think my next step might be to try a UAS specific screen. Thanks again for the input guys, it at least confirms I'm not crazy :)
Great pictures, it appears to be exactly as you described it. This is either a manufacturing defect (I think unlikely) or a strange resolution output being sent to the screen. Have you tried flashing the firmware? Even if you are on the latest you can rollback anywhere between 40.1 and 28.3 (go no further though) UAQ and UAS screens are the same part numbers so no issues there.

For reference, here is how the screen should be centered...

1711120627479.jpeg
 
OP
OP
WileECoyote

WileECoyote

Member
Joined
Mar 5, 2019
Posts
34
Reaction score
21
Location
Charlotte, NC
Ram Year
2018
Engine
HEMI 5.7
Thank you for the advice, I think I'll start with a new screen and see if there is any improvement.

I have updated to 22.6 (I thought this was the latest firmware for UAS radios?) Where can I find the 40.1 firmware update?

Edit: Something I have noticed, some screens are advertised as 1024x768 and others are 800x480. I wonder if the one I purchased was the latter?
 
Last edited:
OP
OP
WileECoyote

WileECoyote

Member
Joined
Mar 5, 2019
Posts
34
Reaction score
21
Location
Charlotte, NC
Ram Year
2018
Engine
HEMI 5.7
I applied the 28.3 update followed by the 40.1 updates provided by @SitKneelBend, while the radio is updated and working fine, the screen issue persists.

I ordered a new one from Amazon for delivery tomorrow. We'll see if it makes any difference.

Thanks again guys for all the help, this is a great forum!
 

Attachments

  • PXL_20240322_231537281.MP.jpg
    PXL_20240322_231537281.MP.jpg
    110.8 KB · Views: 6
OP
OP
WileECoyote

WileECoyote

Member
Joined
Mar 5, 2019
Posts
34
Reaction score
21
Location
Charlotte, NC
Ram Year
2018
Engine
HEMI 5.7
Unfortunately the new screen did not resolve the issue. The one I replaced was a LA084X01(SL)(03) and the new one was a LA084X01(SL)(02).

I am slowly resigning to the fact its a radio defect. It's probably been a problem from the time I purchased it a few month ago, I unfortunately haven't had time until now to get it installed. :(
 

Attachments

  • PXL_20240323_205658614.MP.jpg
    PXL_20240323_205658614.MP.jpg
    96.9 KB · Views: 6

SitKneelBend

Senior Member
Military
Joined
Jan 8, 2015
Posts
9,241
Reaction score
5,019
Location
St. Louis
Ram Year
2014
Engine
3.6 Pentastar
Unfortunately the new screen did not resolve the issue. The one I replaced was a LA084X01(SL)(03) and the new one was a LA084X01(SL)(02).

I am slowly resigning to the fact its a radio defect. It's probably been a problem from the time I purchased it a few month ago, I unfortunately haven't had time until now to get it installed. :(
This is definitely a first. I wonder if there is an AlfaOBD setting to change screen size? I know I've seen some but was never sure what they did.
 

Gwerner74

Member
Military
Joined
Aug 17, 2017
Posts
95
Reaction score
93
Location
NC
Ram Year
2015
Engine
Hemi 6.4
The 2018 8.4 I installed in my 2015 a couple months ago has the same issue, display is off center towards the drivers side and also kicked a little lower than it should be. Doesn’t impact my access to any of the controls but it is annoying to look at.
 
OP
OP
WileECoyote

WileECoyote

Member
Joined
Mar 5, 2019
Posts
34
Reaction score
21
Location
Charlotte, NC
Ram Year
2018
Engine
HEMI 5.7
This is definitely a first. I wonder if there is an AlfaOBD setting to change screen size? I know I've seen some but was never sure what they did.
Thanks for the suggestion, I went through all the radio options this morning and unfortunately didn't see an option for screen size/adjustment :(

@Gwerner74, it's nice to know I'm not alone, but I hate your dealing with the issue as well.

I've decided to change it all out with the Alpine Halo9 iLX-F509. I was also considering the F511 but I think the 11" screen would be overbearing. I'll be listing a bunch of parts soon that I've swapped out since I purchased the truck. I'll throw the UAS radio on the top of the pile. It works perfect, its just left justified....
 

SitKneelBend

Senior Member
Military
Joined
Jan 8, 2015
Posts
9,241
Reaction score
5,019
Location
St. Louis
Ram Year
2014
Engine
3.6 Pentastar
Thanks for the suggestion, I went through all the radio options this morning and unfortunately didn't see an option for screen size/adjustment :(

@Gwerner74, it's nice to know I'm not alone, but I hate your dealing with the issue as well.

I've decided to change it all out with the Alpine Halo9 iLX-F509. I was also considering the F511 but I think the 11" screen would be overbearing. I'll be listing a bunch of parts soon that I've swapped out since I purchased the truck. I'll throw the UAS radio on the top of the pile. It works perfect, its just left justified....
Here are the AlfaOBD settings I was referring to...I'm wondering if setting it correctly and or changing it to something incorrect then changing it back will set the framing properly. It looks like the screen thinks it's smaller than it is in the pictures.

1711303225392.png1711303244005.png
 
OP
OP
WileECoyote

WileECoyote

Member
Joined
Mar 5, 2019
Posts
34
Reaction score
21
Location
Charlotte, NC
Ram Year
2018
Engine
HEMI 5.7
@SitKneelBend Thanks for the post. I was looking at AlfaOBD offline and didn't see that setting... Ooops.

I updated the setting to the 8.4 and I didn't see any immediate difference. It was initially set to Absent. We'll see if it changes in the next few start cycles. Either way, I think I've sold myself on the Alpine 509 with the dashcam, driving assist package.
 

Attachments

  • PXL_20240324_191312499.MP.jpg
    PXL_20240324_191312499.MP.jpg
    94.6 KB · Views: 7
  • PXL_20240324_191317427.MP.jpg
    PXL_20240324_191317427.MP.jpg
    105.3 KB · Views: 8

SitKneelBend

Senior Member
Military
Joined
Jan 8, 2015
Posts
9,241
Reaction score
5,019
Location
St. Louis
Ram Year
2014
Engine
3.6 Pentastar
@SitKneelBend Thanks for the post. I was looking at AlfaOBD offline and didn't see that setting... Ooops.

I updated the setting to the 8.4 and I didn't see any immediate difference. It was initially set to Absent. We'll see if it changes in the next few start cycles. Either way, I think I've sold myself on the Alpine 509 with the dashcam, driving assist package.
Here's to hoping...first time I've seen that
 

Dusty

Senior Member
Joined
Jun 6, 2013
Posts
1,303
Reaction score
1,415
Location
Rochester, New York
Ram Year
2019
Engine
5.7 Hemi
Judging from the size of the fonts, it looks like its zoomed in to me.

Regards,
Dusty
2019 Ram 1500 Billet Silver Laramie Quad Cab 2WD, 5.7 Hemi, 8HP75, 3.21 axle, 33-gallon fuel tank, 18” wheels. Build Date: 3 June 2018. Now at 108005 miles.
 

04fxdwgi

Senior Member
Military
Joined
May 19, 2023
Posts
549
Reaction score
751
Location
Coastal NE North Carolina
Ram Year
2016 1500 Sport
Engine
5.7 Hemi
Did you try the engineering menu for screen adjustments?? Seek Up, Seek Dn, menu all at same time with ignition in run.

May or may not work on yours
 
OP
OP
WileECoyote

WileECoyote

Member
Joined
Mar 5, 2019
Posts
34
Reaction score
21
Location
Charlotte, NC
Ram Year
2018
Engine
HEMI 5.7
Did you try the engineering menu for screen adjustments?? Seek Up, Seek Dn, menu all at same time with ignition in run.

May or may not work on yours
When you say seek up & down, do you mean on the touchscreen? (which page? AM/FM, Sirius?)

Also, which menu button? (On the touchscreen or a button below the radio?)

If you are by chance referring to the temp up, down and front defrost... that brings up the dealer menu and doesn't have the engineering buttons.
 
Top