8hp70 tcm?

Disclaimer: Links on this page pointing to Amazon, eBay and other sites may include affiliate code. If you click them and make a purchase, we may earn a small commission.

OP
OP
Ram1683

Ram1683

Member
Joined
May 7, 2022
Posts
69
Reaction score
64
Location
Forked river NJ
Ram Year
2016
Engine
5.7
You can't go wrong with AlfaOBD and the OBDLink MX+ combo. Hands down the most versatile tool to keep in your tool kit for these Rams. Really any FCA/Mopar/Chrysler/Stallantis vehicle. I'll have a few cold ones in your honor and wish you the easiest of installs. Look forward to seeing how it goes so keep us posted!
absolutely will do. Appreciate all the info
 

t0ymach1n3

Senior Member
Joined
Dec 16, 2021
Posts
219
Reaction score
174
Location
Dallas, TX
Ram Year
2014
Engine
5.7L???
I don't have my tablet in front of my, but that sounds about right. Sorry for the late reply.
 

WAR-RAM

Member
Supporting Member
Joined
May 3, 2021
Posts
35
Reaction score
7
Location
VA
Ram Year
2018
Engine
5.7
I don't have my tablet in front of my, but that sounds about right. Sorry for the late reply.
Was your TCM new and unprogrammed? I've tried to do a VIN write on mine and kept getting an error.
 

t0ymach1n3

Senior Member
Joined
Dec 16, 2021
Posts
219
Reaction score
174
Location
Dallas, TX
Ram Year
2014
Engine
5.7L???
Was your TCM new and unprogrammed? I've tried to do a VIN write on mine and kept getting an error.
Nope. It was from a newer 2017 and was programmed for the truck it came from which I believe was a 2WD quad cab. I swapped it into the 2014 transmission (have no idea what the donor truck was) bolted in my RCSB and had zero issues.
 

Wild one

Senior Member
Joined
Jan 17, 2016
Posts
12,219
Reaction score
19,839
Ram Year
14 Sport
Engine
5.7
Was your TCM new and unprogrammed? I've tried to do a VIN write on mine and kept getting an error.
When i replaced my 8 speed several years ago,i bought a brand new 8 speed from the dealer,and had to have it programmed / basically married to the truck. Had my dealer tech buddy bring the dealers scan tool over to my place,and he did it right on my driveway for supper and a case of beer,lol. At that time AlphaOBD wasn't really kicking around so i don't know it it'll work to program the TCM to the truck or not
 

WAR-RAM

Member
Supporting Member
Joined
May 3, 2021
Posts
35
Reaction score
7
Location
VA
Ram Year
2018
Engine
5.7
Nope. It was from a newer 2017 and was programmed for the truck it came from which I believe was a 2WD quad cab. I swapped it into the 2014 transmission (have no idea what the donor truck was) bolted in my RCSB and had zero issues.
Interesting. I haven't tried to start the truck yet, but I thought I read somewhere that a vehicle will not start if the PCM and TCM VINs didn't match. I have JSCAN which allows me to clear the VIN in the BCM, ABS and EPS, but not the TCM. I'm wondering if the VIN in the TCM even matter. I combed through Alldata searching for VIN mismatch diagnostics, and the only thing that came up were PCM, BCM, RADIO, RF HUB and ABS related. Nothing is mentioned about the TCM when it comes to the VIN. I guess I'll have to try to start the truck to see what happens.vin mismatch.JPG
 

t0ymach1n3

Senior Member
Joined
Dec 16, 2021
Posts
219
Reaction score
174
Location
Dallas, TX
Ram Year
2014
Engine
5.7L???
Interesting. I haven't tried to start the truck yet, but I thought I read somewhere that a vehicle will not start if the PCM and TCM VINs didn't match. I have JSCAN which allows me to clear the VIN in the BCM, ABS and EPS, but not the TCM. I'm wondering if the VIN in the TCM even matter. I combed through Alldata searching for VIN mismatch diagnostics, and the only thing that came up were PCM, BCM, RADIO, RF HUB and ABS related. Nothing is mentioned about the TCM when it comes to the VIN. I guess I'll have to try to start the truck to see what happens.View attachment 514574
I used AlfaOBD to reset the VIN for the TCM. I've never used JScan before so I can't say what it could or couldn't do to resolve that. I do know I was able to do so with AlfaOBD and my truck has ran like a champ for months since I swapped the 2017 TCM into the 2014 8HP70 I'm using.
 
OP
OP
Ram1683

Ram1683

Member
Joined
May 7, 2022
Posts
69
Reaction score
64
Location
Forked river NJ
Ram Year
2016
Engine
5.7
I used AlfaOBD to reset the VIN for the TCM. I've never used JScan before so I can't say what it could or couldn't do to resolve that. I do know I was able to do so with AlfaOBD and my truck has ran like a champ for months since I swapped the 2017 TCM into the 2014 8HP70 I'm using.
Off topic for a second And I think I asked you this before. You bypassed the warmer body completely when you did your install right?
 

t0ymach1n3

Senior Member
Joined
Dec 16, 2021
Posts
219
Reaction score
174
Location
Dallas, TX
Ram Year
2014
Engine
5.7L???
Off topic for a second And I think I asked you this before. You bypassed the warmer body completely when you did your install right?
Sorry if I missed that. There are a number of ways to go about dealing with that tumor on the side of the trans. For me, I didn't so much bypass it completely as I took every part of it off the trans and tapped the holes that it used and ran my own AN fittings and lines to the condenser and called it a day.
 
Top