Help Support Ram Forum by donating:


  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

AlfaOBD Support For 06~12 Rams

Discussion in '3rd Gen DIY' started by Focker, Jan 9, 2019.

  1. joeb

    joeb Junior Member

    Age:
    61
    Posts:
    13
    Likes Received:
    4
    Joined:
    Mar 15, 2013
    Location:
    San Luis Obispo
    Ram Year:
    2012
    Engine:
    Cummins 6.7L
    From Page 10 of the 2012 Diesel Supplement:
    Remote Start
    Once the vehicle has started, the engine will run for 15 minutes.
     
  2. NicksGarage

    NicksGarage Member

    Posts:
    45
    Likes Received:
    36
    Joined:
    Apr 15, 2021
    Location:
    Ramona, CA
    Ram Year:
    2009
    Engine:
    5.7L
    I'm trying to get the DRLs to work on my 2009 1500 SLT. I changed from the stock dual headlights to Alpharex first generation lights. I used Alfaobd to set the lights to quad and that worked. And after reading every post in this thread related to the DRLs I first set it to Canadian DRL and to use the highbeams. I then followed another post where it said to enable the DRLs in the main menu and then under reconfigurable options to set it to DRL Optional. Still nothing. And yes, I check with the parking brake off and in drive. The DRLs on the top of the headlights are just wired to the TIPM to come on with the key.

    Has anyone gotten a 2009 to have the DRLs working? This is a US truck.

    Thanks,

    ram_031.jpg
     
  3. joeb

    joeb Junior Member

    Age:
    61
    Posts:
    13
    Likes Received:
    4
    Joined:
    Mar 15, 2013
    Location:
    San Luis Obispo
    Ram Year:
    2012
    Engine:
    Cummins 6.7L
    (revised post is below this one)
     
    Last edited: Apr 28, 2021
  4. joeb

    joeb Junior Member

    Age:
    61
    Posts:
    13
    Likes Received:
    4
    Joined:
    Mar 15, 2013
    Location:
    San Luis Obispo
    Ram Year:
    2012
    Engine:
    Cummins 6.7L
    On my 2012, I put it in R, N or D with parking brake off, but the motor must be running (not just ignition on). I used the Canada option. I did not set the DRLs in the main menu.
     
  5. NicksGarage

    NicksGarage Member

    Posts:
    45
    Likes Received:
    36
    Joined:
    Apr 15, 2021
    Location:
    Ramona, CA
    Ram Year:
    2009
    Engine:
    5.7L
    They don't come on under any conditions.
     
  6. SystemicChanges

    SystemicChanges Member

    Age:
    35
    Posts:
    88
    Likes Received:
    29
    Joined:
    Jun 2, 2018
    Location:
    Texas
    Ram Year:
    '11
    Engine:
    6.7L ISB
    You need the headlights off when you check as well. If the main lights come on, server you have set to DRL goes off. I had mine in my 11 2500 set to turn signals but ultimately turned them off completely

    Sent from my SM-N950U using Tapatalk
     
  7. NicksGarage

    NicksGarage Member

    Posts:
    45
    Likes Received:
    36
    Joined:
    Apr 15, 2021
    Location:
    Ramona, CA
    Ram Year:
    2009
    Engine:
    5.7L

    I normally have the lights on auto but have tried with the lights off as well.
     
  8. lpennock

    lpennock Senior Member

    Posts:
    374
    Likes Received:
    234
    Joined:
    Nov 17, 2018
    Location:
    Phoenix, AZ
    Ram Year:
    2018
    Engine:
    5.9L & 6.7L Cummins
    In the body module there is a Daytime Running Light option i think you need to enable. This option is in the active diagnostic section rather than the car configuration change section.

    Sent from my SM-T500 using Tapatalk
     
  9. NicksGarage

    NicksGarage Member

    Posts:
    45
    Likes Received:
    36
    Joined:
    Apr 15, 2021
    Location:
    Ramona, CA
    Ram Year:
    2009
    Engine:
    5.7L
    I did that and it didn't help.

    Sent from my SM-T510 using Tapatalk
     

Share This Page