How To: 13-14 premium cluster upgrade

Mpgrimm2

Senior Member
Preferred Vendor
Military
Joined
Mar 30, 2014
Posts
5,747
Reaction score
3,790
Location
Anderson, SC
Ram Year
2019 Laramie QC (5th Gen)
Engine
5.7L eTorque
25,721 mile cluster from car-part.com was delivered today. As of delivery time my truck had 25,689 miles. Drove 32 miles and changed out cluster. I feel like a 73 year old kid with a new toy. I tried to attach photos of new and old clusters, but can't figure out how.
Congrats!

Get the Tapatalk app (free) for browsing this and other forums on your phone. Makes it super easy.

M² Mods.
 

randerson0248

Junior Member
Joined
Feb 20, 2021
Posts
27
Reaction score
16
Location
Northern California
Ram Year
2019
Engine
5.7 Hemi
Here are the photos I took. What is the section on the right within the tach used for?9c90c24525b7c38f0821a49c02773694.jpg1d78464ff27038fb34deaf757518ac60.jpg

Sent from my SM-N975U using Tapatalk
 

Ricks Ram

Senior Member
Joined
May 1, 2015
Posts
4,411
Reaction score
3,358
Ram Year
2014
Engine
Hemi 5.7
Here are the photos I took. What is the section on the right within the tach used for?9c90c24525b7c38f0821a49c02773694.jpg1d78464ff27038fb34deaf757518ac60.jpg

Sent from my SM-N975U using Tapatalk
That is you guage setup menu plus the way you scroll to different screens. The 7" cluster has many options for different screen layouts. It's controlled by the arrow buttons in the left steering wheel switch. If you have an owners manual it should be explained in it as well.

Sent from my SM-G981U1 using Tapatalk
 

randerson0248

Junior Member
Joined
Feb 20, 2021
Posts
27
Reaction score
16
Location
Northern California
Ram Year
2019
Engine
5.7 Hemi
Thanks. Scrolling thru the menu was similar to the old cluster, just with more options. The information within the tach didn't seem to be helpful for that purpose. Thought I was missing something.
 

17RedSled

Senior Member
Joined
Jul 11, 2017
Posts
149
Reaction score
26
Location
South Florida
Ram Year
2017 RAM 2500
Engine
6.7 Cummins
Hey everyone, I completed this swap about a year ago. Only issue I’m seeming to have is when I enter the truck after leaving it off for a while, it always default boots to the engine temperature, oil pressure etc. menu.

If I turn the truck off and come back to it within the hour it will boot back to the last menu I switched to. So I’ve narrowed down that this will only happen if the truck is off for 24 hours or more.

Can anyone make any suggestions?


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Riddawg

Junior Member
Joined
Sep 15, 2020
Posts
16
Reaction score
1
Location
Florida
Ram Year
2013
Engine
Cummins 6.7
I need some help.2013 Ram 2500 6.7 I just swapped out clusters to the 7”. I’ve got my hours changed correctly but when I try to change mileage with Alfa it goes through the whole process says completed but nothing happens. What am I doing wrong?

also now I have a “service tire pressure system” message. What do I do to correct that?
 

1500ram12

Senior Member
Joined
Jan 23, 2012
Posts
5,486
Reaction score
2,421
Ram Year
2005
Engine
5.9L Cummins
I need some help.2013 Ram 2500 6.7 I just swapped out clusters to the 7”. I’ve got my hours changed correctly but when I try to change mileage with Alfa it goes through the whole process says completed but nothing happens. What am I doing wrong?

also now I have a “service tire pressure system” message. What do I do to correct that?

Mileage correction has been buggy. Try using the 3.5 inch option.

As far as tpms, if you didn't use a 2013 cluster then it won't read and possibly give the error. 2 options - get a 2013 cluster to retain the tpms function or turn off the tpms system. I forget what needs to be changed in alfaobd to do it


2018 2500 6.4L Hemi Tradesman
1990 5.9L 12v Cummins W250
 

Riddawg

Junior Member
Joined
Sep 15, 2020
Posts
16
Reaction score
1
Location
Florida
Ram Year
2013
Engine
Cummins 6.7
Mileage correction has been buggy. Try using the 3.5 inch option.

As far as tpms, if you didn't use a 2013 cluster then it won't read and possibly give the error. 2 options - get a 2013 cluster to retain the tpms function or turn off the tpms system. I forget what needs to be changed in alfaobd to do it


2018 2500 6.4L Hemi Tradesman
1990 5.9L 12v Cummins W250

I tried the 3.5 same thing. I’ve tried it bout 20 times now. Engine changed right over without a problem
 
Last edited:

1500ram12

Senior Member
Joined
Jan 23, 2012
Posts
5,486
Reaction score
2,421
Ram Year
2005
Engine
5.9L Cummins
I tried the 3.5 same thing. I’ve tried it bout 20 times now. Engine changed right over without a problem

What bluetooth obd2 reader are you using?

What phone/tablet are you using?


2018 2500 6.4L Hemi Tradesman
1990 5.9L 12v Cummins W250
 
Top