How To: Install a 2018 4C (UAQ/UAS) Radio in 2013 - 2017 RAM

DoughRat19

Senior Member
Joined
Oct 6, 2020
Posts
266
Reaction score
149
Location
Massachusetts
Ram Year
2019 Classic
Engine
Hemi 5.7
Just finished creating my media hub faceplate/mounting bracket. I’m swapping in a console from a 2016 and for impatient with waiting on the 2017 Chrysler 200 media hubs to become available. I ordered a 5th gen hub and then attempted to make a faceplate/bracket to install it without having to do any cutting/modifying of the existing hub opening. Took me WAY longer than it should have as this was my first time making/3D printing anything but I think it came out pretty good!
 

Attachments

  • 31462040-D09D-4821-A275-1FA9EA22DE99.jpeg
    31462040-D09D-4821-A275-1FA9EA22DE99.jpeg
    146.7 KB · Views: 10
  • 64999880-DED6-4A0D-9DB6-02CD7069B4D4.jpeg
    64999880-DED6-4A0D-9DB6-02CD7069B4D4.jpeg
    78.7 KB · Views: 10
  • F037C6D0-12D0-4EDB-A9CB-E9034470AB27.jpeg
    F037C6D0-12D0-4EDB-A9CB-E9034470AB27.jpeg
    133.4 KB · Views: 9

RedRamBrad

Junior Member
Joined
Jan 13, 2022
Posts
4
Reaction score
5
Location
Wisconsin
Ram Year
2014
Engine
5.7 Hemi
Purchased a 4c upgrade kit from 4th gen mods for my 2014 express with the 5in radio. After getting everything installed everything works except the ac will not run.

I have checked all blend doors for proper operation and they move to the end of their limits from hot to cold, floor to defrost, and recirc.

My kit came with with the 2018 hvac module 6836 6552 AA and the truck already had the 7 speed fan.

When plugging in the old hvac controls everything works as it should.

Any ideas as to why the ac compressor won't start on ac, max ac, or defrost?
20220802_205244.jpg
 

Mpgrimm2

Senior Member
Preferred Vendor
Military
Joined
Mar 30, 2014
Posts
5,716
Reaction score
3,779
Location
Anderson, SC
Ram Year
2019 Laramie QC (5th Gen)
Engine
5.7L eTorque
@RedRamBrad ... No response from 4th Gen Mods I take it?

How long has the radio been installed?
Looks like it's still showing dual zone ATC and perhaps hasn't finished it's reset/ reconfigured itself yet... Once it does, you may see the temp blend Door issue.

Do you have the SXM Button on the main audio/media screen and does the backup camera work yet when in reverse?

Until the radio finishes it's reset it's hard to know for sure... But if it still has the issue, it's most likely either the harness or HVAC module. Any idea if the HVAC module was new vs used?
 
Last edited:

RedRamBrad

Junior Member
Joined
Jan 13, 2022
Posts
4
Reaction score
5
Location
Wisconsin
Ram Year
2014
Engine
5.7 Hemi
The picture is from when I first installed it. I have configured it multiple times through alfa obd to dual atc, single atc, and back to manual single, with a battery disconnect and time between each try. It has been in the truck a few days and is currently setup as manual climate and backup camera working so it should be fully loaded.

An no response from 4th gen mods.....
 

Mpgrimm2

Senior Member
Preferred Vendor
Military
Joined
Mar 30, 2014
Posts
5,716
Reaction score
3,779
Location
Anderson, SC
Ram Year
2019 Laramie QC (5th Gen)
Engine
5.7L eTorque
Also check the conversion harness & HVAC module connectors for bent pins/terminals or not locked in/pushed out the back
 

RedRamBrad

Junior Member
Joined
Jan 13, 2022
Posts
4
Reaction score
5
Location
Wisconsin
Ram Year
2014
Engine
5.7 Hemi
Also check the conversion harness & HVAC module connectors for bent pins/terminals or not locked in/pushed out the back
What pins should I be checking? I didn't see any bent or dislodged ones, but if I know which pins they are I can check for continuity.

The hvac controller was brand new in box.

If it isn't a connector issue what else should I be looking for?
 

Mpgrimm2

Senior Member
Preferred Vendor
Military
Joined
Mar 30, 2014
Posts
5,716
Reaction score
3,779
Location
Anderson, SC
Ram Year
2019 Laramie QC (5th Gen)
Engine
5.7L eTorque
Check the white 24 pin connectors of the harness and HVAC module, & truck side connector.
Diagram may help... Check 10A clutch fuse F63. Not likely the issue if it works with the original system.
 

Attachments

  • HVAC-SYSTEM---ATC.pdf
    523.6 KB · Views: 2
Last edited:

Mpgrimm2

Senior Member
Preferred Vendor
Military
Joined
Mar 30, 2014
Posts
5,716
Reaction score
3,779
Location
Anderson, SC
Ram Year
2019 Laramie QC (5th Gen)
Engine
5.7L eTorque
What pins should I be checking? I didn't see any bent or dislodged ones, but if I know which pins they are I can check for continuity.

The hvac controller was brand new in box.

If it isn't a connector issue what else should I be looking for?
See post 2 of the 8.4 Conversion thread if you want to verify continuity of the basic harness.

Edit:
Pin 8 at the HVAC module is the compressor control output (goes back to pin 10 at the truck side connector via conversion harness).
 
Last edited:

RedRamBrad

Junior Member
Joined
Jan 13, 2022
Posts
4
Reaction score
5
Location
Wisconsin
Ram Year
2014
Engine
5.7 Hemi
After looking through a bunch of diagrams and looking through my harness I noticed pin 10 for the ac compressor was in pin 11 at the harness. Swapped and everything works great.

Thanks Grimm for all the help figuring this out!

The brown wire on this connector is in pin 11. Should be in pin 10.
20220804_222423.jpg
 

gtannos

Junior Member
Joined
Feb 14, 2022
Posts
7
Reaction score
0
Location
ALABAMA
Ram Year
2015
Engine
57
can I use this radio in my 2015 ram 1500 ?
296252250_713476276416511_5375934968676418335_n.jpg297146899_551242950068762_3961489579348933211_n.jpg297234349_739292213954696_4150732038272798159_n.jpg
 

Attachments

  • 297146899_551242950068762_3961489579348933211_n.jpg
    297146899_551242950068762_3961489579348933211_n.jpg
    10.6 KB · Views: 3
  • 296252250_713476276416511_5375934968676418335_n.jpg
    296252250_713476276416511_5375934968676418335_n.jpg
    5.9 KB · Views: 3
  • 297234349_739292213954696_4150732038272798159_n.jpg
    297234349_739292213954696_4150732038272798159_n.jpg
    10.4 KB · Views: 3
Top