Go Back   DODGE RAM FORUM - Dodge Truck Forums > Dodge Ram Generations Forum > Dodge Ram Cummins Diesel Forum > 5.9 Common Rail


5.9 Common Rail

Lift pump issues


This is a discussion on Lift pump issues within the 5.9 Common Rail forums, part of the Dodge Ram Cummins Diesel Forum category!
This just started a few days ago. First of all it is a 2004.5 Ram 3500, 5.9L HO. When I ...


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-24-2016, 01:42 PM   #1 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 2

Ram Year: 2004
Engine: 5.9L Cummins
Default Lift pump issues
This just started a few days ago. First of all it is a 2004.5 Ram 3500, 5.9L HO. When I turn the key in the ignition to the "run" position the pump (Fass) now runs about 25 seconds, when it used to run about a second or 2. It is also very loud.

I can start the truck anytime during this 25 second run-up and then the pump will continue to run and stay very loud after start-up. If I let the pump run until it shuts off I can start the truck and the pump will not be running...initially. Then it will sporadically go on and off (again quite loud) but if I hit the accelerator as soon as it starts, it will stop...and then in about 10-15 seconds it will do it again.

Sounds like the pump is going but, then again, it could be a filter issue or tank issue. I checked the lines at the pump and they seem to be on clean with no air suction issues.

Thoughts? I am supposed to take a short trip (about 120 miles) on Monday and have little time to do anything with this.


Sponsored Ad
Register to remove this ad.
mikemc53 is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2016, 04:05 PM   #2 (permalink)
Member
 
Join Date: Mar 2016
Age: 37
Posts: 38

Ram Year: 2005
Engine: 5.9L HO Cummins
Default
Take your filters off and remove the tube that goes Dow inside the filter make sure there isn't a piece of something sucked up in there. Sounds like your fass pump is cavitating which would make it very loud or its time for a pump


05 2500 4WD swb AFE intake Edge Attitude 4"ex down 1/2 cylinder White on Black
dmuney is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2017, 04:49 PM   #3 (permalink)
 
BWC's Avatar
BWC
Member
 
Join Date: Sep 2015
Location: Northern CO
Age: 22
Posts: 67

Ram Year: 2003
Engine: Cummins
Default
Is it holding pressure just fine? Yeah sounds like something could be in the filters.


__________________
2003 Cummins plenty of fuel and plenty of air (11.3 at 123mph at 5800ft)
2002 Cummins 22" Forces on 35" toyos (Sold)
2004 Cummins twin pumps, Compounds, built trans (Sold)
BWC is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2wd lift issues. BiroRamRT Lifted 10 05-31-2016 07:45 PM
Pre-emptive Lift Pump Replacement dellaone 5.9 Common Rail 10 04-10-2014 08:19 PM
Climate Control/Fuel pump issues/Looking for Gen advice from the veterans! Thanks Bluebaron Engine & Performance 6 06-14-2013 06:49 AM
Need vp-44 and lift pump Captain McGillycutty VP44 Pump 1 03-12-2013 07:07 AM
Raptor 150 Lift pump CTD ramhunter9 For Sale 3 01-26-2012 10:41 PM

<




GM Truck Forum
Ford Raptor Forum
Chevy Tahoe Forum
Chevy Cobalt Forum
Chevy Camaro Forum
Toyota FJ Cruiser Forum
Ford Truck Forum
88-98 GM Truck Forum
73-87 Gm Truck Forum
Ford Expedition Forum
Chevy Equinox Forum
Chevy Cruze Forum
Jeep Liberty Forum
Jeep Forum
Dodge Ram SRT10 Forum
Chrysler 200 Forum
Scion xD Forum
Scion xB Forum
Dodge Challenger Forum
SRT Forum
Nissan Titan Forum
Buick Enclave Forum
Cadillac Forum
Cadillac XTS Forum