Go Back   DODGE RAM FORUM - Dodge Truck Forums > Dodge Ram Generations Forum > 3rd Gen : 2002 - 2008 > Tech Info


Tech Info

Cruise control turning off


This is a discussion on Cruise control turning off within the Tech Info forums, part of the 3rd Gen : 2002 - 2008 category!
Originally Posted by Bullitt5339 yeah, 3 times. It usually takes a couple tries for me to get mine to work. ...


Like Tree4Likes

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 11-13-2016, 09:14 PM   #11 (permalink)
 
Ajwalk2008's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Springfield, il
Age: 27
Posts: 389

Ram Year: 2005
Engine: Hemi 5.7
Default
Originally Posted by Bullitt5339 View Post
yeah, 3 times. It usually takes a couple tries for me to get mine to work.


I thought it was the same I remembered I did it in my dakota. But will it tell me one that hasn't triggered a cel yet?


Sent from my iPhone using Tapatalk


Sponsored Ad
Register to remove this ad.
Ajwalk2008 is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2016, 09:14 PM   #12 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Jul 2015
Location: St Pauls, NC
Age: 43
Posts: 920

Ram Year: 2004
Engine: 3.7
Default
I'm looking at the diagrams, and if I'm reading this right, the front left sensor is the one that can kick off the cruise control without triggering an ABS light.
Bullitt5339 is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2016, 09:14 PM   #13 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Jul 2015
Location: St Pauls, NC
Age: 43
Posts: 920

Ram Year: 2004
Engine: 3.7
Default
Originally Posted by Ajwalk2008 View Post
I thought it was the same I remembered I did it in my dakota. But will it tell me one that hasn't triggered a cel yet?


Sent from my iPhone using Tapatalk
It should show pending codes as well.
Bullitt5339 is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2016, 09:18 PM   #14 (permalink)
 
Ajwalk2008's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Springfield, il
Age: 27
Posts: 389

Ram Year: 2005
Engine: Hemi 5.7
Default
Are the sensors in the hub bearing or a separate bolt on?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Ajwalk2008 is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2016, 09:20 PM   #15 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Jul 2015
Location: St Pauls, NC
Age: 43
Posts: 920

Ram Year: 2004
Engine: 3.7
Default
Originally Posted by Ajwalk2008 View Post
Are the sensors in the hub bearing or a separate bolt on?


Sent from my iPhone using Tapatalk
They can be replaced separately, I think they're about $60.
Ajwalk2008 likes this.
Bullitt5339 is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2016, 09:24 PM   #16 (permalink)
 
Ajwalk2008's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Springfield, il
Age: 27
Posts: 389

Ram Year: 2005
Engine: Hemi 5.7
Default
I'll let you know in the morning of any codes. Thanks for your help bullitt getting me pointed in a direction


Sent from my iPhone using Tapatalk
Ajwalk2008 is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2016, 09:27 PM   #17 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Jul 2015
Location: St Pauls, NC
Age: 43
Posts: 920

Ram Year: 2004
Engine: 3.7
Default
No problem. Just FYI for others that may look at this in the future, from my research it seems that this is a Hemi specific problem. For some reason, the other trucks are wired slightly differently which will kick a CEL or ABS light with a speed sensor goes out.

Dodge decided for some reason to kind of leave the left front out of the loop on just the Hemi trucks in 2005.
Bullitt5339 is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2016, 12:57 PM   #18 (permalink)
 
Ajwalk2008's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Springfield, il
Age: 27
Posts: 389

Ram Year: 2005
Engine: Hemi 5.7
Default
I have a pending p1501 code bullitt I'm going to clear it and see if it comes back unless you think otherwise


Sent from my iPhone using Tapatalk
Ajwalk2008 is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2016, 05:26 PM   #19 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Jul 2015
Location: St Pauls, NC
Age: 43
Posts: 920

Ram Year: 2004
Engine: 3.7
Default
Originally Posted by Ajwalk2008 View Post
I have a pending p1501 code bullitt I'm going to clear it and see if it comes back unless you think otherwise


Sent from my iPhone using Tapatalk
That's what I expected. You can clear it, but it'll likely come back shortly. Left front speed sensor will be your fix.
Bullitt5339 is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2016, 05:28 PM   #20 (permalink)
 
Ajwalk2008's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Springfield, il
Age: 27
Posts: 389

Ram Year: 2005
Engine: Hemi 5.7
Default
Left front as your in the drivers seat or looking at the front


Sent from my iPhone using Tapatalk
Ajwalk2008 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ABS,Traction Control Light, No Cruise Control Rafffaelo Tech Info 3 08-21-2016 08:26 PM
Cruise Control help! rowey94 General Discussions 1 08-04-2016 01:04 PM
Throttle control and cruise control issue SyrenSkywolf Engine & Performance 2 03-26-2014 09:16 PM
Cruise control help! Rc26 Tech Info 7 03-07-2014 11:32 PM
bullydog traction control not turning off operator Engine & Performance 6 01-13-2014 09:03 PM

<




GM Truck Forum
Ford Raptor Forum
Chevy Tahoe Forum
Chevy Cobalt Forum
Chevy Camaro Forum
Toyota FJ Cruiser Forum
Ford Truck Forum
88-98 GM Truck Forum
73-87 Gm Truck Forum
Ford Expedition Forum
Chevy Equinox Forum
Chevy Cruze Forum
Jeep Liberty Forum
Jeep Forum
Dodge Ram SRT10 Forum
Chrysler 200 Forum
Scion xD Forum
Scion xB Forum
Dodge Challenger Forum
SRT Forum
Nissan Titan Forum
Buick Enclave Forum
Cadillac Forum
Cadillac XTS Forum